(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Tedarikçi seçme süreci hem ürün hem de hizmet üreten işletmeler için önemli bir yere sahiptir. Çünkü tedarikçi seçim süreci, ürün ve hizmet kalitesinin yanı sıra işletmelerin karlılığı ve rekabet avantajı yaratmasına da doğrudan etki etmektedir. Tedarikçilerin seçimi, maliyetlerin düşürülmesinde, ürün ve hizmet kalitesinin arttırılmasında, tedarik zinciri yönetimi süreçleri dışındaki süreçlerin optimizasyonu ve hatta işletmenin itibarı dâhil olmak üzere çeşitli başlıklar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı Söke Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin öncü seramik firmaları arasında imalatçı-ihracatçı-ithalatçı statüsüyle ilk sıralarda yer alan bir üretim işletmesinin kullanmakta olduğu temel hammadde (Madde A) için tedarikçi seçimidir. Çalışmada ilgili literatür çerçevesinde yedi adet tedarikçi seçim kriteri kullanılmaktadır. Bunlar, firmanın yeterliliği, kalite, teslimat, fiyat, geçmiş performans, şikâyet yönetim politikası ve yeşil uygulamalardır. Çalışmada tedarikçi seçim kriterlerinin ağırlık değerleri SWARA yöntemi kullanılarak sıralanmaktadır. Firma yeterliliği ve kalite kriterleri ağırlıkları toplamının, yedi kriterin ağırlıkları toplamı içerisinde %62’lik paya sahip olduğu analiz edilerek, dört tedarikçi arasından ELECTRE-I yöntemi kullanılarak tedarikçi seçimi yapılmaktadır. Sonuç olarak diğer tüm tedarikçilere baskın olan tedarikçi ilk sıraya yerleştirilerek tercih edilmesi yönünde öneride bulunulmaktadır. Çalışma, giriş, literatür taraması, araştırma metodolojisi, uygulama ve bulgular, tartışma ve sonuç olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.