(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Kırık camlar suça neden olur, insanların o yere karşı tutumlarını etkiler ve daha fazla soruna neden olur. Bu çalışmanın amacı, örgütsel kırık camların üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkisini incelemektir. Sivas Devlet Hastanesinde görev yapan 252 çalışandan çevrim içi anket tekniğiyle veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde, açıklayıcı faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon ve linear ve çoklu regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Örgütsel kırık camların “bireysel kırık camlar” ve “yönetsel kırık camlar” boyutlarının üretkenlik karşıtı iş davranışlarıyla pozitif ilişkili olduğu saptanmıştır. Örgütsel kırık camlar ölçeği ve yönetsel kırık camlar boyutunun üretkenlik karşıtı iş davranışlarını pozitif etkilediği saptanmıştır. Öte yandan, bireysel kırık camlar boyutunun üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerinde hiçbir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Yönetsel kırık camlar, etik olmayan davranışlar veya organizasyondaki düzeni bozan yönetimsel uygulamalar, üretkenlik karşıtı iş davranışlarını artırmaktadır. Suç niteliğindeki olayların çoğalmasının nedensel ilişkileri vardır. Diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmanın bulguları kırık camlarda sadece fiziksel koşulların değil yönetim uygulamalarının da etkili olduğunu göstermiştir. Küçük şeyler, sistem içinde kelebek etkisi yaratarak ciddi suçlara ve sonuçlara neden olabilir. Örgütlerde daha ciddi suçların işlenmesini önlemek için zamanında çözümler üretilmeli, yönetsel bozukluklar giderilmelidir.