(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Dünyada ve ülkemizde iş kazaları, tüm sektörler için önemli bir sorunsal olmakla beraber, özellikle inşaat sektörü bu konuda ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle Çernobil Faciasından sonra hazırlanan raporda, kazaların sadece teknik sorunlardan kaynaklanmadığı, en büyük faktörün çalışanların güvensiz davranışları olduğu sonucuna varılmıştır. Böylece güvenlik kültürü ve iş güvenliği performansı araştırılması gereken öncelikli konular haline gelmiştir. Bu çalışmada, Türk inşaat sektörü içerisinde yer alan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risk faktörlerinin çok fazla olduğu metro inşaatı projelerinde çalışanların iş güvenliği performansları ve risk alma durumları araştırılmıştır. Bu doğrultuda İstanbul’da inşaatı devam eden üç metro projesi çalışanları üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Online olarak hazırlanan anket formları projenin İSG yöneticileri tarafından çalışanlara iletilmiştir. Toplamda 129 anket geri dönüşü sağlanmıştır. Veriler SPSS ve Lisrel programları aracılığıyla test edilmiştir. Analizler sonucunda iş güvenliği performansının alt boyutlarını oluşturan güvenlik uyumu ve güvenlik katılımı ile katılımcıların risk alma durumları arasında ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapısal eşitlik modellemesi doğrulayıcı faktör analizine göre tüm maddelere ait yol katsayıları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.