(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimi ülke ekonomilerini doğrudan etkilemektedir. Ekonomik faaliyetlerin birçoğunun dijital dünyada da gerçekleşebilir hale gelmesi ülkelerin dijital alanda rekabet edebilirliğinin önemini artırmaktadır. Dijital rekabette güçlü bir oyuncu olmayı hedefleyen ülkeler bilgi teknolojilerine olan yatırımlarını artırmaktadır. Bu araştırmada dijital rekabet edebilirliği ölçen endekslerden biri olan Avrupa Birliği (AB)’nin her yıl yayınlamış olduğu Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) incelenmiştir. DESI, AB üye ülkelerinde karar vericilere dijital politikalarının yürütülmesinde, yatırım kararlarının alınmasında ve geliştirilmesi gereken alanların tespitinde bir vizyon yaratmayı hedeflemektedir. Endeks bileşenlerine ait 2021 verilerine göre AB üye ülkelerinin dijital ekonomi kapasitelerinin çok ölçütlü karar verme metotlarından CRITIC (Criteria Importance Through Intercritera Correlation) ve COCOSO (Combined Compromise Solution) yöntemleri ile yeniden değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada DESI’den farklı olarak ölçütlerin ağırlık oranları birinci, ikinci ve üçüncü basamakta CRITIC yöntemi ile belirlenmiştir. COCOSO yöntemi ile AB ülkeleri sıralaması yapılmıştır. Sıralamada İsveç ilk sırada Danimarka ise ikinci sırada yer almıştır. İspanya ve Hollanda takip eden ülkeler olmuşlardır. DESI 2021 sıralamasında birinci sırada yer alan ülke Danimarka idi. Sıralamaya göre en düşük performansa sahip ülke Romanya’dır. Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya düşük skorlara sahip diğer ülkelerdir. DESI 2021 sıralamasında en düşük skora sahip ülke Romanya idi.