(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmada, 2010-2022 yılları arasında Türkiye’de akademik dergilerde yayınlanan ve muhasebe kayıtlarını içeren makalelerin detaylı bir analizi yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmada, alanın geçmiş ve günümüzdeki yapısının ortaya konulması, makale ve dergi performansları ile araştırma bileşenlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye’de akademik dergilerin bir araya toplandığı en büyük platform olan DergiPark sisteminden elde edilmiştir. DergiPark sisteminde “muhasebe kaydı”, “muhasebeleştirme” “muhasebeleştirilme” ve “muhasebeleştirilmesi” kelimeleri başlık, özet ve anahtar kelimelerde aratılarak muhasebe kayıtları ile ilgili makaleler tespit edilmiştir. Bibliyometrik analiz yöntemi kullanılan çalışmada veriler doküman incelemesi yöntemiyle toplanmış ve içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bu kapsamda toplamda 343 makale incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, en fazla çalışmanın 2020 yılı, en az çalışmanın ise 2010 yılında yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca en fazla araştırmacının bağlı olduğu kurumun Marmara Üniversitesi olduğu, en fazla makale yayınlanan derginin ise Muhasebe ve Finansman dergisi olduğu belirlenmiştir. Yıllara göre çalışma sayılarında ise sistematik bir artış ya da düşüş olmadığı görülmüştür. Son yıllarda akademik çalışmaların sayısındaki artış dikkate alındığında muhasebe kayıtları ile ilgili çalışma sayısının az olduğu ifade edilebilir. Ayrıca, araştırmacıların çoğunun erkek olduğu ve alanda kadın araştırmacı sayısının oldukça düşük olduğu da dikkat çekmektedir.