(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Dünyada karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olan barınma sorunudur. Kırdan kente göç ile birlikte ortaya çıkan bu sorun kentte yaşayanlar için konut ihtiyacının karşılanmaması veya özellikle ekonomik nedenlerle kişilerin mevcut konutlara erişememesi anlamına gelmektedir. Özellikle konut fiyatlarının yüksek olması gelir düzeyi düşük olan kişiler ve dar gelirli aileler için konut ihtiyacının giderilmesini imkansız hale getirmektedir. Kırsal alanlardan kentsel alanlara göç eden kişilerin karşı karşıya kaldığı kentsel yoksulluk ve kentte yaşayan diğer kişilerle bu kişilerin arasındaki toplumsal eşitsizlik özellikle konut sorununu daha da derinleştirmiştir. Çalışma konut sorununa bir çözüm olarak konut ve kent kooperatifçiliğinin gelişim süreçlerini ele almaktadır. Bu noktada, kooperatifçilik, toplumsal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir konutlar inşa etmeyi ve konut ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir yöntem olarak görülmektedir. Bu bağlamda, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör, kooperatiflerin oluşturulmasını ve sürdürülmesini desteklemek için işbirliği yapabilirler. Bu model, konut sorunlarını ele almak ve daha yaşanabilir kentler inşa etmek için önemli bir araç olabilir. Çalışmanın bu düşünceden hareketle temel amacı konut sorununu çözmek ve kişilerin uygun fiyatlı ve yaşanabilir konutlara erişimini sağlamak için kooperatiflerin önemini vurgulamaktır.