(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Günümüzde hesap verebilirlik, modern toplumdaki örgütlerin dönüşümüne ilişkin tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Bugün kurum ve kuruluşlardan faaliyetlerini şeffaf bir şekilde sürdürerek hizmet ettikleri topluma ve hedef kitlelerine karşı, şeffaf örgütsel uygulamalarla karakterize edilen ve daha hesap verebilir bir çerçevede sorumluluklarını yerine getirmesi beklenmektedir. İnternet tabanlı teknolojilerin yaygınlaşması, temel demokratik bir ideal olarak kavramsallaştırılan hesap verebilirliğin gösterilmesi ve teşvik edilmesi için önemli bir potansiyeli beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda, belediyelerin web siteleri, vatandaşların kamu hizmetleriyle ilgili bilgilere erişimini kolaylaştıran ve katılımını teşvik eden önemli bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, internet üzerinden yayınlanan bilgilerin hesap verebilirlik düzeylerinin Web Kalite Modeli (WKM) ile belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyenin web sitesi incelenmiştir. Çalışmanın önemli yönü verilerin analizinde “açıklama indeksi” değerinin hesaplanması ve “güvenirlilik analizi” verilerin güven aralıklarının incelenmesidir. Elde edilen verilere Jamovi v2.3.26 programı kullanılarak hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, sadece büyükşehir belediye başkanının siyasi görüşü veya siyasi kimliği web kalite modeli indeks değerini etkilemektedir. Bu çalışmanın kamu ve/veya özel sektör web sitelerinin incelenmesi, düzenlenmesi ve geliştirilmesi, hesap verebilirlik düzeylerinin artırılması ve ileride yapılacak çalışmalara ilham kaynağı olacağı öngörülmektedir.