(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bağışçılık her ne kadar kurumsallaşsa da bireylerin davranışları, tutumları, motivasyonları ve bakış açıları da çok önemlidir. Ekonomik krizler, doğal afetler ve salgın hastalıklar gibi olağanüstü durumlarda hayırseverlik ve bağışçılık daha da önem kazanmaktadır. Maddi yardımın yanı sıra zaman ve emek paylaşımı da bağış/hayırseverlik/dayanışmanın önemli bir parçasıdır. Literatürde bağış, bağış güdüleri ve bağış davranışları üzerine çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu çalışmalar daha çok kan ve organ bağışı üzerine odaklanmıştır. Türkiye’de hayırseverlik, bağışçı niyeti algısı ve motivasyonu üzerine sınırlı sayıda ampirik çalışma bulunmaktadır. Hayırseverliğin sadece maddi bağışları değil, aynı zamanda zaman ve emeği de içerdiği düşünüldüğünde, hayırseverlik ve bağışçılıkta hangi motivasyonun önemli olduğunun ortaya konması faydalı olacaktır. Bu çalışmanın amacı, motivasyon ve tutumun bağış niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Adana ilinde yapılan 407 katılımcıdan elde edilen anket verileri doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tutum, öz odaklılığın ve gönüllülüğün bağış niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi, özgecilik ve diğerlerine yönelik mükemmeliyetçiliğin ise anlamlı etkisinin olmadığı belirlenmiştir.