(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Çevreci girişimcilik, ekonomik büyümeyi hedeflerken çevresel endişeleri de dikkate alan bir girişimcilik türüdür. Bu çalışma, çevreci girişimcilikte, özellikle filiz girişimler bağlamında, cinsiyet temsilinin rolünü incelemektedir. Kadınların iş yönetiminde sosyal ve ekolojik faktörlere öncelik verdiği bilinmesine rağmen, bu etkinin filiz girişimler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmalar sınırlıdır. Çalışma, kurucular arasındaki kadın temsili ile girişimlerin çevresel yönelim benimsemeleri olasılığı arasındaki ilişkiyi sosyal rol kuramı ve kurumsal teori çerçevesinde incelemektedir. Bu doğrultuda, İTÜ Çekirdek kuluçka merkezi içinde yer alan 131 girişimin verileri analiz edilmiştir. Bulgular, kurucuları arasında kadın olan girişimler ile bu girişimlerin çevreci olma ihtimali arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuç, sadece cinsiyet temsilinin, çevreci girişimciliği belirleyici bir faktör olmayabileceğini göstermektedir. Piyasa şartları, yasal düzenlemeler, iş ve rekabet stratejileri gibi diğer faktörlerin, çevreci girişimcilik üzerinde önemli rol oynadığı yadsınamaz. Çalışma, cinsiyet unsurunun girişimcilik kararlarını nasıl etkilediğine dair daha derin bir anlayışın gerekliliğini vurgulamaktadır. Ayrıca çevreci girişimciliğe dair bireysel motivasyonunun, aynı ekosistemdeki filiz girişimler arasında bile geniş bir yelpazede değişebileceğine işaret etmektedir. Araştırma, çevreci girişimciliğin çok yönlü doğası hakkındaki süregelen tartışmalara katkı sağlayabilmekte ve bu alanda yapılacak ileriki araştırmalar için öneriler sunabilmektedir.