(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte devlet anlayışında yaşanan değişimler eğitim, sağlık gibi temel faaliyetlerin yürütülmesinde özel sektör, sivil toplum gibi farklı aktörlerin süreçte aktif olarak yer almasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda günümüzde yaşanan hızlı nüfus artışı, göç dalgası, eğitim eşitsizlikleri vb. konularda devletlerin dışında özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının dinamik olarak sürece dahil olarak sorumluluk aldığı görülmektedir. Bu sorumluluğu üstlenmede ise bilgi beceri ve zamanlarını ihtiyaç sahipleri için kullanan gönüllüler öne çıkmaktadır. Gönüllülüğün sosyal sermaye ve sosyal uyuma olumlu bir etkisinden de ayrıca bahsedilmektedir. Bu da gönüllüğün toplumsal gelişime katkı sunma konusunda ne kadar önemli bir yerde durduğunun göstergelerinden biridir. Bu araştırmanın temel amacı gönüllülük faaliyetlerini bireysel ya da örgütlü olarak gerçekleştiren kişilerin gönüllü olmaya giden yolda yaşadıkları süreci anlamak ve açıklamaktır. Nitel olarak tasarlanan araştırmada sivil toplum, gönüllülük ve hayırseverlik kapsamında yayınlanmış raporlar ve bu kapsamda yapılan görüşmeler veri seti olarak derlenmiştir. İçerik analizi yapılan çalışmada ortaya çıkan en önemli bulgular aile, değerler/değerlerin örtüşmesi, dini inanç, çocukluk dönemi olmuştur. Değerler gönüllük alanında yapılan çalışmalarda öne çıkan bir bulgu olmakla birlikte eğitim, meslek, içinde bulunulan dönemin şartları da bu araştırma özelinde öne çıkan bulgular olmuştur.