(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, yüksek hacim, hız ve çeşitliliğe sahip veri olarak tanımlanan büyük veriden faydalanan şirketlerin pay fiyatlarına büyük verinin etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Büyük veri kullanan 10 adet S&P500 şirketi ile büyük veri kullanmayan 10 adet S&P500 şirketinin 2003q1-2023q2 arası dönemdeki 82 çeyrek dönem verisi panel veri analizi yöntemi ile iki ayrı model kapsamında incelenmiştir. Kurulan modellerde, pay fiyatı bağımlı değişken; faaliyet kar marjı, asit test oranı, uzun dönem borçlanma oranı, alacak devir hızı, beta değeri ve şirket büyüklüğü ise bağımsız değişkenler olarak dikkate alınmıştır. Büyük veri kullanan ve kullanmayan şirketler özelinde kurulan modeller kapsamında; beta değerinin sadece büyük veri kullanan şirketlerin pay fiyatları üzerinde negatif yönlü önemli bir etkisi görülürken, uzun dönem borçlanma oranının ise sadece büyük veri kullanmayan şirketlerin pay fiyatları üzerinde önemli pozitif bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Asit test oranının her iki grupta yer alan şirketlerin pay fiyatları üzerinde herhangi bir etkisi görülmezken; faaliyet kar marjı, alacak devir hızı ve şirket büyüklüğünün büyük veri kullanan ve kullanmayan şirketlerin pay fiyatları üzerinde önemli pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.