(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada yalnızca ürün ambalajında yer alan bir sembolden ibaret olmayan, aynı zamanda firmalar için hayati öneme sahip olan marka kavramının değerinin ölçülmesi hedeflenmiştir. İşletmelerin en önemli amaçları arasında yer alan müşterilerin güven duygusu ve algısına hitap edebilme, onların sadakatini kazanabilme ve bulunduğu sektörde farkındalık yaratma süreçlerinde etkili olabilen marka kavramı ve değerinin ölçülmesi konusu, pazarlama biliminin araştırma alanında olduğu kadar finans biliminin de inceleme kapsamındadır. Günümüzde git gide artan rekabet ortamında tüketici davranışlarını doğrudan şekillendirebilen ve sadık müşteri yaratılması noktasında belirleyici olabilen marka, işletmelerin nakit akışını ve hayatının devamlılığını etkileyebilecek düzeyde olan önemli bir kavramdır. Çalışma dahilinde araştırmanın örneklemini teşkil eden ve BİST’e kote zincir süpermarket firmalarının marka değerinin ölçülebilmesi için Hirose Modelinden yararlanılmış olup, sonuçlar Brand Finance rapor verileri ile karşılaştırılmıştır. Hirose Modeli ile yapılan hesaplamalar sonucunda 2018-2022 yılları arasını içeren 5 yıllık zaman diliminde finansal açıdan marka değeri en yüksek hesaplanan zincir süpermarket firması Bim, marka değeri en alt seviyede olan firma ise Carrefour’dur. Hesaplama sonuçları ile Brand Finance raporları birlikte ele alındığında Hirose Modeline göre sıralama açısından bir farklılık olmadığı, tutarlar açısından ise farklılık olduğu görülmüştür. Bunun nedeninin Hirose Modelinin sadece finans odaklı mali verileri, Brand Finance raporlarının ise finans odaklı veriler yanında tüketici davranışlarını da baz alması olduğu söylenebilir.