(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Öz Neoklasik büyüme yaklaşımının bir öngörüsü olan yakınsama hipotezine göre, kişi başına gelir düzeyi daha düşük olan fakir ülkeler kişi başına düşen gelir düzeyi daha yüksek olan zengin ülkeleri belirli bir süre sonra yakalayacaktır. Bu öngörünün araştırılması amacıyla çalışmada N-11 ülkelerinde yakınsama hipotezinin geçerliliğini test edilmiştir. Bu kapsamda 1960-2021 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak durağanlık analizi yapılmıştır. Analiz kapsamında, ilk olarak ülkeler arasındaki yatay kesit bağımlılığı araştırılmış ve yatay kesit bağımlılığının varlığı tespit edilmiştir. Ardından Bahmani-Oskooee vd. (2014) tarafından geliştirilen panel Fourier birim kök testi ile durağanlık incelenmiştir. Fourier test sonuçları Nijerya, Pakistan ve Filipinler’de serilerin düzey değerlerinde durağan olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla bu ülkelerin gelirlerinin yüksek gelirli ülkelerin gelirlerine yakınsadığını ancak diğer ülkelerde yakınsama hipotezinin geçerli olmadığını ortaya koymuştur.