(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, ""0-6 Yaş Çocuğu Olan Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Temelli Sorunlarının Çözümüne İlişkin Aile Yaşantısı Eğitim Programı""nın ebeveynlerin cinsiyet rollerine yönelik tutumlarına ve ev içi sorumluluk paylaşımlarına olan etkisini inceleme amacını taşımaktadır. Çalışmada “Ön Test- Son Test Kontrol Gruplu Desen” kullanılmıştır. Araştırma, 16 ebeveyn deney ve 16 ebeveyn kontrol grubunda olmak üzere toplam 32 ebeveynle yürütülmüştür. ""0-6 Yaş Çocuğu Olan Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Temelli Sorunlarının Çözümüne İlişkin Aile Yaşantısı Eğitim Programı"" deney grubuna haftada bir gün, 90 dakikalık oturumlar şeklinde 7 oturumda verilmiştir. Deneysel işlemin etkililiği iki faktörlü ANOVA testi ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda, eğitim programının etkisinin deney grubunda yer alan ebeveynlerin cinsiyetine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Babaların eğitim sonrasında TCRTÖ’den ve ölçeğin “Geleneksel” ile “Eşitlikçi” tutuma ilişkin alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Ayrıca ESPÖ’den ve ölçeğin “Geleneksel Rol ve Sorumluluk Paylaşımı”,“Eşitlikçi Rol ve Sorumluluk Paylaşımı” alt boyutlarından aldıkları puan ortalamalarında artış yaşanmıştır. Bu sonuç, geliştirilen eğitim programının babaların cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarına ve ev içi sorumluluk paylaşımına etkisinin olduğunu, eğitim öncesine göre daha eşitlikçi ve katılımcı yaklaşım benimsediklerini göstermektedir.