(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Son yıllarda alanyazında sıklıkla çalışılan bir kavram olan yeşil girişimcilik, çevresel sorunları çözen, çevresel duyarlılığı yüksek, uzun yıllar faaliyet gösterecek işletmeler yaratmak adına uygulanan girişimcilik süreci olarak tanımlanmaktadır. Çevre dostu iş uygulamalarının, ürünlerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesi ve uygulanması yeşil girişimciliktir. Yeşil girişimcilik, çevresel sorumluluğu ekonomik uygulanabilirlik ile birleştirerek olumlu değişimi yönlendiren bir güçtür. Sürdürülebilir işletmenin çeşitli yönlerini kapsayan yeşil girişimcilik ile ilgili akademik literatürün, alanda analizler yapmayı gerektiren bir gelişme aşamasında olduğu ifade edilmektedir. Bu araştırmanın amacı, bibliyometrik bir analiz yoluyla yeşil girişimcilik konusunda uluslararası literatürdeki makalelerin çeşitli parametrelerle durumunu yansıtmak, temel araştırma alanlarını ve araştırma için gelecekteki yönleri belirlemektir. Bu amaç kapsamında Web of Science veri tabanındaki yayınlar incelenmiş ve Vosviewer yazılımından faydalanılarak elde edilen veriler görselleştirilmiştir. Analiz sonucunda yeşil girişimcilik konusunda en fazla makalenin yayınlandığı dergi “Business Strategy and The Environment” olmuştur. Yayın sayısı olarak Jeffrey G.York konuyla ilgili en çok yayın yapan araştırmacıdır. Dean (2007) yazdığı bir makale üzerinden en çok atıf alan kişidir. Ortak atıf analizine göre en sık atıf yapılan araştırmacı ise Schaltegger (2002) olmuştur. Yine yapılan çalışmalar incelendiğinde yeşil girişimciliğin daha çok yaratıcılık, yenilik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir girişimcilik ile ilişkilendirildiği elde edilen bulgular arasındadır. Araştırmanın bulguları, yeşil girişimciliğin geliştirilmesinde önemli olan alanlara, yeşil girişimciliği etkileyen faktörlerin belirlenmesine dikkat çekmektedir. Bu araştırmanın, konuyla ilgilenen araştırmacılara, girişimcilere daha sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek noktasında yol gösterici nitelik taşıdığı düşünülmektedir.