(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
TFRS 15: Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı inşaat, gayrimenkul başta olmak üzere bilişim, hizmet vb. alanlarda hasılatın gerçeğe uygun değerinin tespiti ve finansal tablolara yansıtarak raporlanması işletmeler ve işletmeye bağlı diğer kullanıcılar için önem arz etmektedir. Yılları yaygın inşaat ve taahhüt işlerinde hasılatın muhasebeleştirilmesinde ana problem, hasılatın temel finansal tablolarda ne zaman tahakkuk ettirileceği, inşaat taahhüt işine ait gelir ve giderlerin ne zaman hangi hesap kalemlerinde muhasebeleştirilmesi gerektiğidir. Hasılatın muhasebeleştirilmesinde temel hareket noktası muhasebenin temel kavramlarından dönemsellik kavramı gereğince gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre ait olduğu dönemlerde muhasebeleştirilmesi gerekliliğidir. Bu makalenin amacı, dünyada ve Türkiye’de ekonomide öncü sektör haline gelen inşaat sektöründe ve yıllara sari inşaat taahhüt sözleşmelerin de hasılatın nasıl kaydedileceğinin ve kayıtlara nasıl aktarılacağını örnek uygulamalarla göstermektir