(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Ham petrol fiyatlarındaki şiddetli değişime neden olan etkenler zaman içerisinde araştırmacıların odak noktası haline gelmiş ve bu piyasaların etkinliği konusunda tartışmaları tetiklemiştir. Ham petrol fiyatlarının stokastik özelliklerinin gelecek yıllara ait tahmin yapma, hedging, spekülasyon ve portföy yatırımı ile ilgili karar verme süreçleri gibi çeşitli ekonomik faaliyetler üzerinde etkileri olmaktadır. Bu nedenle çalışmada Temmuz 1988 ile Haziran 2022 arasından alınan aylık West Texas Intermediate ve Brent ham petrol futures fiyatları kullanılarak bu iki piyasanın zayıf formda etkinliğinin test edilmesi amaçlanmıştır. Geleneksel Augmented Dickey Fuller birim kök testinin yanı sıra 5 farklı doğrusal olmayan birim kök testi de veri setine uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerisinde doğrusal yapıdaki ADF testi diğerlerinden farklı bir sonuç ortaya koymaktadır ve her iki seride de birim kök varlığını desteklemektedir. Ancak uygulanan diğer birim kök testlerinde sıfır hipotezi reddedilmiş ve piyasaların durağan, bir başka ifade ile etkin olmadığı anlaşılmıştır. Sonuçlar, serilerin keskin ve anlık olanlar yerine bir rejimden diğerine yumuşak geçişli yapısal kırılmalar sergilediğini göstermektedir. Fiyatların durağanlık göstermesi dolayısıyla piyasanın etkin olmaması, fiyatların geçmiş davranışları incelenerek gelecekteki hareketlerinin tahmin edilebileceğini göstermektedir. Sağlanan arbitraj fırsatları nedeniyle, etkin olmayan piyasalar, yatırımcıların anormal getiriler elde etmesine izin verecektir.