(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Çalışmadaki amaç, tüketici güven endeksi ile seçilmiş makro ekonomik göstergeler arasında var olduğu düşünülen ilişkiyi açıklamak ve birbirlerine olan etkilerini Granger Nedensellik ve Johansen eş bütünleşme testi ile incelemektir. Tüketici güven endeksi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası-Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (TCMB-EVDS) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) anket çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yapılan ankette verilen cevaplara bakıldığında tüketicilerin psikolojik faktörleri ve aynı zamanda makroekonomik göstergeleri ne kadar takip ettikleri göz önüne alınmıştır. Bu doğrultuda çalışma hem davranışsal iktisada ışık tutması hem de tüketicilerin hangi makroekonomik göstergeleri takip ettiğini ortaya çıkarması bakımından önemlidir. Seçilen makroekonomik göstergeler tüketicilerin yakından takip ettiği düşünülen göstergelerdir. Buna göre analizde kullanılan veriler 2014:01-2023:06 periyodunu kapsamaktadır. Analiz sonucunda tüketici güven endeksi (TGE); yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE1) , tüketici fiyat endeksi (TÜFE1) ve işsizliğin nedeni iken döviz kuru TGE’ nin nedeni olarak bulunmuştur.