(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı Türkiye’de sosyal bilgiler eğitimi alanında özel gereksinimli öğrencilere yönelik çalışılan lisansüstü tezlerin genel eğilimlerini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasını kullanılmıştır. Araştırmada Yükseköğretim Ulusal Tez Merkezi üzerinde yer alan ve sosyal bilgiler eğitimi alanında çalışılan 26 yüksek lisans, 10 doktora olmak üzere toplam 36 tez incelemeye alınmıştır. Tamamı erişime açık olan 36 tez içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan içerik analizinin sonucunda sosyal bilgiler eğitimi alanında araştırmacıların tezlerinde en çok özel yetenek/üstün zekâlı öğrencilere sosyal bilgiler öğretimi ve sosyal bilgiler açısından kaynaştırma eğitimi üzerine çalıştıkları; en az ise görme yetersizliği ve öğrenme güçlüğü olan öğrencilere sosyal bilgiler öğretimi çalıştıkları görülmüştür. Özel gereksinimli öğrencilere yönelik hazırlanan tezlerin en çok çalışıldığı yılın 2022 olduğu bulgusuna ulaşılırken; 2020 yılı itibariyle bu konuya olan eğilimin giderek arttığı sonucu elde edilmiştir. Sosyal bilgiler eğitimi alanında özel gereksinimli öğrencilere yönelik hazırlanan tezlerin Gazi, Akdeniz ve İstanbul Üniversitelerinde ağırlıklı olarak çalışıldığı görülmektedir. Ayrıca söz konusu tezlerde en çok nitel yöntemin en az ise karma yöntemin kullanıldığı araştırmada elde edilen bir başka bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.