(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın kaleme alınmasındaki temel motivasyon Asya Pasifik bölgesinde yer alan otomotiv firmalarının finansal yapılarının üretkenlikleri üzerindeki olası etkilerini ortaya koymak ve buradan hareketle firma yöneticilerine öneriler sunmaktır. Asya Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren 61 otomotiv firmasının 2015:06-2021:06 dönemi verileri kullanılarak ampirik bir analiz gerçekleştirilmektedir. Literatürde üretkenlik ölçümü için sıklıkla faydalanılan ve hataların bağımlı değişken olarak kullanıldığı İki aşamalı panel veri analiz yöntemi tercih edilmiştir. Yapılan tahmin sonucunda; firmaların likidite oranlarının ve faaliyet oranlarının firma üretkenliğini pozitif etkilediği saptanmıştır. Finansal yapı oranlarından kaldıraç oranının üretkenliğe negatif yansıdığı, buna karşın karlılık oranlarından mali rantabilite ve dönen varlık rantabilitesinin üretkenliğe etkisinin güçlü ve pozitif yönde olduğu tespit edilmiştir. Üretkenlik ölçümü aşamasında tercih edilen iki aşamalı panel veri yöntemi, daha önceki çalışmalardan farklı bir sektör ve örneklem üzerinde uygulanarak firmaların finansal göstergeleri ile üretkenlikleri arasındaki ilişki incelenmiştir.