(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), işletmelerin başarısında kritik bir rol oynamaktadır. İnsan kaynakları yönetiminin performansı, çalışanların işe alınması, eğitimi, gelişimi, motivasyonu, değerlendirilmesi ve işten ayrılmaları gibi süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesiyle ölçülmektedir. Yüksek performanslı bir strateji, kuruluşların rekabet avantajına ulaşabilmek için çalışanların örgütsel performansını artırmayı amaçlamaktadır. Teknolojinin İnsan kaynakları yönetimindeki rolü ve etkisi giderek artmaktadır çünkü bilgi teknolojisi uygulamaları insan kaynakları yönetimi süreçlerini optimize etmekte ve yönetim performansını artırmaktadır. Bu araştırmada, sigorta sektöründe çalışanların demografik özelliklerine göre insan kaynakları yönetimi uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş ve sektördeki tecrübe arasındaki ilişkiyi analiz etmiştir. Araştırmanın bulguları, katılımcıların demografik özelliklerine bağlı olarak insan kaynakları yönetimi uygulamaları arasında belirli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur.Araştırmada nicel tasarımlardan anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Andrew, Pederson ve McEvoy (2011) tarafından geliştirilen “İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler sigorta sektöründe çalışan 406 kişiye uygulanmıştır. Araştırma hipotezleri t testi ve ANOVA analizi ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; sigorta sektöründe çalışanların demografik özellikleri ile insan kaynakları yönetimi uygulamaları arasında farklı demografik özelliklere göre farklı değişkenlerde farklılık olduğu tespit edilmiştir.