(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bütünleşik kanal hizmeti, zincir market perakendeciliğindeki müşteri deneyimini tamamen başka bir boyuta taşımaktadır.Küresel pandemi sürecinin ise bir çok sektörde olduğu gibi zincir marketlerde kanal yönetimleri üzerinde derin etkileri olmuştur.Çalışmanın amacı, zincir süpermarket perakendeciliğinde omnichannel yönetimindeki zorlukları,fırsatları ve stratejileri incelemektir.Bu amaca uygun olarak, nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş,zincir market perakendeciliğinde görev yapan üç firmadan dört üst ve orta düzey yönetici olmak üzere toplamda on iki katılımcıya on iki yapılandırılmış açık uçlu soru sorularak derinlemesine mülakatlar uygulanmıştır.Mülakat sorularında Sousa (Sousa ve ark.,2021) tarafından geliştirilen açık uçlu sorular temel alınmıştır.Araştırmada elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analiz kullanılmış,temalar ilgili literatüre dayalı olarak belirlenmiş, kodlar çıkartılmış ve nitel araştırmaya uygun bir içerik çözümlemesi ile bulgular sunulmuştur. Pazar büyümesi,yeni tüketici davranışları, dijitalleşme,online ve offline kanalların entegrasyonu ise fırsat alanları olarak belirlenmiştir. Ayrıca küresel Covid19 pandemisinin de bütünleşik kanal stratejilerinin yönetimi, çeşitli zorluklar ve başarılar ile karakterize edilmiştir. Stok yönetimi ve envanter doğruluğu, iş gücü eksikliği ve teslimat zamanlaması ve kalitesi gibi faktörler, operasyonel verimliliği,müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyen başlıca zorluklar olarak karşımıza çıkmaktadır.Lojistik süreçlerini iyileştirme,kalifiye iş gücünü kazanma ve müşteri memnuniyeti hedeflerine ulaşmak ise zincir süpermaket perakendeciliği pazarında sürdürülebilir başarı için gerekli kilit faktörlerdir.