(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, örgütsel adalet, ikincil travma stresi ve tükenmişlik kavramları açıklanmış ve sağlık çalışanlarına özgü olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacı hastane çalışanlarında örgütsel adalet algısı ve ikincil travmatik stresin tükenmişlik ilişkisi ve bu değişkenlerin demografik faktörler ile ilişkisini araştırmaktır. Araştırmanın veri seti; Ankara’da faaliyet gösteren bir özel hastanede aktif olarak çalışanlardan toplanan 268 anketi kapsamaktadır. Veri girişleri ve analizleri SPSS programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, Cronbach alfa, Pearson momentler korelasyonu, t-testi, tek yönlü varyans analizi, lds sonrası post-hoc testi, çoklu varyans analizi ve basit doğrusal regresyon analizi yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda örgütsel adalet algısı ve tükenmişlik arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki; ikincil travmatik stres ve tükenmişlik arasında da pozitif yönlü güçlü bir ilişki saptanmıştır. Tükenmişlik seviyelerinin meslek grupları ve meslek deneyim sürelerine göre anlamlı bir şekilde değiştiği bulgusuna ulaşılmıştır.