(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İşlerinden mutlu olmayan çalışanların işten ayrılmak yerine en az çabayla işlerine devam ettikleri durumu tanımlamak için sessiz istifa kavramı kullanılmaktadır. Belirlenmiş işlerin dışında rol üstü davranışlarda bulunmadan işine devam eden çalışanlar için bu kavram kullanılmaktadır. Bu çalışanlar aynı zamanda işleri ile yaşamları arasında bir denge arayışına da girmişlerdir. Sessiz isitfa daha sonra çalışanın iş hayatını ve yine kariyetini basitleştirerek diğer yaşam faaliyet alanlarına zamanının fazlasını verebileciği idddialarıyla meydana gelmiştir. Bu bağlamda çalışma sessiz istifanın iş-yaşam dengesinin üzerindeki etkisini saptamaktır. Bu amaçla sağlık sektöründe çalışmakta olan 411 kişiye kolayda örnekleme temelinde gönüllülük esasıyla ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analiziyle sessiz istifa ile iş-yaşam dengesi arasında r=0,129 kuvvetinde (p<0,05 anlamlılık düzeyinde) pozitif yönde orta düzeyli anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yapılan regresyon analizi ile sessiz istifanın iş-yaşam dengesi üzerinde (β=0,105; p<0,05) pozitif etkisi saptanmıştır. Sessiz istifa algılamaları konusunda yapılan fark testleri (t testi, ANOVA) sonucu elde edilen bulgularda çalışanların cinsiyet, statü, yaş, eğitim ve kurumda çalışma süreleri arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. İş-yaşam dengesi konusunda yapılan fark testleri sonucu elde edilen diğer bulgularda ise çalışanların cinsiyet, statü, yaş, eğitim ve kurumda çalışma süreleri arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde anlamlı farklılıklar saptanamamıştır.