(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Dünyada doğa, insan ve teknoloji kaynaklı birçok afet meydana gelmektedir. Afetler ve krizler her zaman kamu yönetiminin çözüm bulmakla yükümlü olduğu konular olmuştur. Her ülkenin kendine ait kurumsal bir yapısı ve afet yönetimine ilişkin bir bakış açısı vardır. Ülkelerin sistemlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi en iyi yönetim anlayışını bulmak açısından önemlidir. Bu makalede, Türkiye’deki afet yönetiminden sorumlu kurum olan Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ile Amerika Birleşik Devletlerindeki afet yönetiminden sorumlu kurum olan Federal Acil Durum Yönetim Kurumu-Federal Emergency Management Agency (FEMA)’nın karşılaştırılması yapılmaktadır. Bu çerçevede her iki ülkedeki afet yönetim sisteminin özellikleri ortaya konularak aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ele alınmaktadır. Türkiye ve ABD’nin afet ve acil durum sistemlerinin oluşmasında planlamaların olmadığı, meydana gelen olayların sistemin oluşumunu ve gidişatını belirlediği değerlendirilmektedir. Bilinçsiz ve koordinasyonun sağlanmadığı bir ortamda felaketin boyutu da değişecek ve daha büyük yıkımlara neden olabilecektir. Bu bağlamda bu çalışmada Türkiye’de ve ABD’de afet ve acil durumlarda şu an ki sistematik yapının nasıl oluştuğu, afet yönetimi aşamalarının öncesi ve sonrasında nasıl bir yol izlendiği AFAD ve FEMA üzerinden incelenmektedir. Sonuç olarak iki farklı ülkenin afet yönetim sistemleri karşılaştırılarak olumlu ve olumsuz yönleri belirtilmekte ve başarılı bir afet yönetim sistemine ulaşmanın önemine vurgu yapılmaktadır.