(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
ABC (Always Better Control), VED (Vital-Essential-Desirable) gibi geleneksel envanter sınıflandırma yaklaşımları ve bunların matris formları envanterin sınırlı özelliklerini dikkate alabilir. Daha fazla özelliği dikkate alabilen çok kriterli karar analizi, doğrusal programlama ve sezgisel algoritmalar gibi teknikler ise teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bununla birlikte, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) büyük çoğunluğu bu yöntemleri uygulayabilecek personele sahip değildir. Bu durumda, çok sayıda özelliği kapsayabilen ve kullanımı kolay bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu makale, KOBİ’lerin vasıfsız yöneticilerine yardımcı olmak için çeşitli envanter özelliklerini BORDA yöntemiyle birleştiren bir sınıflandırma yaklaşımı sunmaktadır. Önerilen yaklaşımın uygulamasını göstermek için ortalama maliyet, yıllık maliyet ve teslim süresi özelliklerini içeren 47 envanter kaleminden oluşan bir veri seti kullanılmıştır. Uygulama, BORDA yönteminin, çeşitli envanter özelliklerinin sıralamalarının sistematik kombinasyonu yoluyla envanter sınıflandırmasına tam ve tarafsız bir cevap verebileceğini ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım sınıflandırma sürecini kolaylaştırmakta ve çok sayıda özelliği basit bir şekilde bir araya getirmektedir, dolayısıyla özellikle KOBİ’ler için uygundur.