(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Gerçekleştirilen bu çalışma; üniversite öğrencilerinin engelli bireylere yönelik algıları ile bilişsel ve duygulanımsal empati düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda araştırmaya Kırıkkale Üniversitesi’nde aktif öğrenim görmekte olan öğrenciler dâhil edilmiştir. Bu çalışma nicel araştırma modeline uygun olarak betimsel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada; katılımcıların bireysel özelliklerine ilişkin verilere ulaşmak amacıyla sosyo-demografik bilgi formu, Engelli Bireylere Yönelik Algı Ölçeği ile Bilişsel ve Duygulanımsal Empati Ölçeği kullanılmıştır. Örneklemin belirlenmesinde olasılıklı örnekleme yöntemlerinden küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla çalışma örneklemini 2023-2024 eğitim yılı güz döneminde Kırıkkale Üniversitesi’nin on iki fakültesinde öğrenim gören öğrenciler yerleşme puan türlerine göre tabakalandırılarak Hukuk Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenimine devam eden öğrencilerin gönüllü katılımları esas alınarak, beş fakülteden 970 öğrenci oluşturmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; çalışmaya katılan öğrencilerin engelli algıları ve bilişsel duygulanımsal empati düzeyleri ile cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte arasında anlamlı fark bulunurken, engelli algıları ile ayrıca gelir düzeyi arasında da anlamlı fark belirlenmiştir (p<0.0.5). İki ölçeğin toplam puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında ise Engelli Bireylere Yönelik Algı ile Bilişsel ve Duygulanımsal Empati arasında negatif ve düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir.