(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Havacılık sektörü, pilotlar, kabin ekibi ve yer hizmetleri gibi farklı profesyonellerden oluşan dinamik bir çalışma ortamına sahiptir. Bu sektörde çalışanlar, genellikle uzun saatler boyunca yoğun baskı altında çalışmakta ve zaman zaman stresli ve belirsiz durumlarla karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle, havacılık şirketlerinin çalışanların psikolojik iyi oluşunu desteklemek için çeşitli kaynaklar ve destek sistemleri sunması kritik öneme sahiptir. Buradan yola çıkarak bu araştırmanın amacı Ankara’daki havacılık sektöründe görev yapan pilotlar, kabin ekibi ve yer hizmetleri çalışanlarının psikolojik sermaye ile iyi oluş arasındaki ilişkilerde bilinçli farkındalığın düzenleyici rolünü tespit etmek olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 479 katılımcıdan toplanan veriler, SPSS 22 paket programı kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bulgular, psikolojik sermaye ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur. Araştırmanın önemli bulgularından biri bilinçli farkındalığın psikolojik sermaye ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide düzenleyici rolü oynadığının tespit edilmesidir. Sonuç olarak bu bulgular alan yazında psikolojik iyi oluş ve bilinçli farkındalık kavramları ile ilgili bakış açısını genişleterek havacılık sektöründe çalışanların psikolojik sağlamlık ve iyi oluşunu anlamak için önemli bir katkı sağlayabilir. Araştırma sonucunda teorik ve pratik çıkarımların yanı sıra gelecekteki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.