(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Ülkeler kamusal yatırımı harcamalarını ve kalkınmayı sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerden elde edilen gelirlerini doğrudan ve dolaylı olarak tahsil edilerek vergi geliri oluşturmaktadır. Dünyada küresel sistemin hakim olmasıyla şirketler artık dünyanın herhangi bir ülkesinde ticari faaliyetini gerçekleştirilebilmektedirler. Ülkeler sadece yerli şirketlere değil ülkesinden faaliyet gösteren ve ticari kar elde etmiş firmalardan da artık asgari oranlar belirlenmiş vergiler tahsil etmek istemektedirler. Ülkelerin bu talepleri işletmeleri vergi muafiyetlerin yüksek olduğu ya da vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde faaliyetlerini kaydırmak istemektedirler. Uluslararası asgari kurumlar vergisi işletmelerin sermayelerini vergi cenneti ülkelere kaymasını önlemek amacıyla ticari faaliyetin gerçekleştiği ülkede de vergi ödemesini amaçladığı için yasal olarak vergi gelirini güvence altın almak amacıyla ortaya çıkmaktadır. Türkiye de gelirlerin en büyük kalemini vergi gelirleri oluşturması hasebiyle ülkemizde de vergiden kaçınma için kurumlar vergisi kaybı yaşamak istenmemektedir. Türkiye de küresel ve yurtiçi asgari kurumlar vergisi için yasal zemin oluşturarak vergi kaybının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı yurtiçi asgari kurumlar vergisinin Türkiye de ki kurumlar vergisi mükellefleri açısından uygulanmasının kanundan önce ve sonrasında ödeyeceği asgari kurumlar vergisinin incelenmesidir.