(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, 2022-2023 yıllarında gerçekleştirilen halka arz süreçlerinde en fazla kullanılan yöntemlerden hareketle, geleneksel şirket değerleme yöntemlerinden İndirgenmiş Nakit Akımları (FCFE, FCFF), Piyasa Çarpanları (FD/Net Satışlar, FD/FAVÖK) ve alternatif bir yöntem olarak Artık Kâr (RI) yöntemlerinde kullanılan parametrelerin BİST100 endeksinde yer alan imalat sektörü şirketlerinin piyasa değerindeki değişimleri açıklama kabiliyeti ampirik olarak araştırılmaktadır. Ampirik analiz sonuçları, FCFE, FCFF, RI, Net Satışlar ve FAVÖK parametrelerinin şirketlerin piyasa değerindeki değişimleri açıklamada başarılı olduklarını ve Net Satışlar, RI ve FCFE değişkenlerinin yer aldığı modelin en açıklayıcı model olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, Net Satışların diğerlerine göre daha fazla etkiye sahip olduğu ve Artık Karın da kayda değer bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, değerleme uygulamalarında piyasa çarpanları yöntemi kapsamında “FD/Net Satışlar” çarpanına daha fazla ağırlık verilmesinin ve birden fazla yöntem birlikte kullanılarak, Artık Kar yönteminin de uygulamalara dahil edilmesinin şirket değerine ilişkin daha doğru sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmaktadır.