(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul’da (BIST) hisseleri işlem gören enerji firmalarının performanslarının entegre bir karar verme modeli ile analiz edilmesi ve sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Çalışma kapsamında işletmelerin 2022 yılına ait Bilanço ve Gelir tablolardan 10 adet muhasebe kökenli oran belirlenmiştir. Bu oranların önem ağırlıklarının belirlenmesi içinde, SWARA ve Entropi gibi iki ağırlıklandırma yöntemi birleştirilmiştir. Bu birleştirme ile hem objektif bir değerlendirmenin gerçekleştirilmesi hem de uygulayıcıların öznel değerlendirmelerinin de analize dahil edilmesi amaçlanmıştır. Ardından, firmaların performansları RAFSI yöntemiyle değerlendirilerek sıralanmıştır. Son derece tutarlı ve kararlı bir karar verme yaklaşımı olan RAFSI yöntemi ile yapılan sıralamada, A9 ENJSA kodlu firmanın en yüksek performansa sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada elde edilen sonuçlara bakıldığında enerji firmalarının performansına etki eden en önemli ve etkili kriterin, özsermaye kârlılığı olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak önerilen modelin geçerliliğini ve sağlamlığını test etmek için kapsamlı bir duyarlılık analizi gerçekleştirilmiştir. Analizden elde edilen sonuçlara bakıldığında ise, önerilen modelin sağlamlığı ve kararlılığı doğrulanmıştır.