(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Kooperatifler, insanların günlük insani ihtiyaçlarının tek başına karşılanamadığı durumlarda dayanışma yoluyla karşılanmasına yardımcı olan kuruluşladır. Kadınların kurup işlettiği kooperatiflere kadın kooperatifleri adı verilmektedir. Kooperatiflerin kurulması kadar etkin ve etkili olması da önemlidir. Bu araştırmanın amacı da kooperatif ortağı kadınların kooperatife yönelik bakış açılarının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırma sahasını Antalya Kepez Belediyesi ve Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanarak kadın kooperatiflerinin kurulması ve kadın çiftçilerin desteklenmesi amacıyla açılan Antalya Köy Pazarı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında bir nitel veri toplama yöntemi olan derinlemesine mülakat kullanılmıştır. Mülakatlarda kooperatif yöneticileri ile kooperatif ortağı kadınlara kapalı ve açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında kooperatif yöneticileri ile kooperatif ortaklarının beklentilerinin tutarlı olmadığı, kooperatiflerin sağladığı eğitim ve fizibilite hizmetleri ile ortakların yararlandığı eğitim ve fizibilite hizmetlerinin tutarlı olmadığı, kooperatifler kamu desteklerinden yararlanırken ortakların bu desteklerden yararlanmadığı görülürken, yöneticilerin kooperatif kurma nedenleri ile ortakların kooperatifleri başarılı bulma nedenlerinin tutarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kooperatif ortağı kadınlara yöneltilen açık uçlu sorulardan 6 adet tema elde edilmiştir. Bu temalardan kooperatif ortaklarının kooperatifi “yardımlaşma ve dayanışma” biçiminde tanımladığı, ortakların işgücü piyasasında herhangi bir engelle karşılaşmadığı, ortakların kooperatiflere en çok “satış potansiyelini artırmak” amacıyla katıldığı, ortakların kooperatif üyeliği öncesi cinsiyet ayrımcılığına uğramadığı, ortakların kamu desteklerinden haberdar olmadığı ve ortakların kamu desteklerinin artırılmasına yönelik taleplerinin olduğu sonuçlarına varılmıştır.