(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Kültürlü et üretimi, son yıllarda geleneksel hayvancılık yapmadan hayvansal protein üretmek için geliştirilen teknolojik bir yöntemdir. Bu çalışmada, bilimsel araştırmaları devam eden ve yakın zamanda piyasaya sunulması planlanan kültürlü etin Türk tüketicileri arasındaki kabulünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Türk tüketicilerin bu ürüne yönelik bakış açılarını belirlemek ve tüketicilerin sosyodemografik özellikleri, kültürlü ete ilişkin endişeleri ve deneme niyetleri arasındaki ilişkiyi analiz etmek için üç temel hipotez geliştirilmiştir. Nüfus yoğunluğu, sanayileşme ve hayvancılığın ön planda olduğu Türkiye’de yedi farklı ilde anket yapılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların %30,1’inin Türkiye’de pazarlanacak olsaydı kültürlü eti kesinlikle veya muhtemelen deneyeceğini belirtirken, sadece %9’unun ürünle ilgili herhangi bir endişesi olmadığını bildirdiğini göstermiştir. Ürünle ilgili endişeler ise sağlık nedenleri, yeni ürünlere güvensizlik, dini inançlar, ürünün besin kalitesi, çiftlik hayvanlarının neslinin tükenmesi ve ekolojik dengenin bozulması olarak belirlenmiştir. Ürün için kullanılabilecek alternatif isimler arasında katılımcıların yüzde 46,9’u ""yapay et"" terimini tercih ederken, kelime bulutu analizinde ""yapay"", ""laboratuvar eti"", ""doğal olmayan"" ve ""güvensizlik"" gibi terimler öne çıkmaktadır.