(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Tüketicilerin algıları, tutumları ve kişilik özellikleri, işletmelerin ürettikleri ürünlere yönelik satın alma davranışlarını ve değerlendirmelerini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, tüketici psikolojisi, tüketicilerin markalara karşı geliştirdikleri inançlar ve tutumlar üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. İşletmeler, tüketicileri satın almaya yönlendirmek amacıyla plasebo etkisini kullanarak pazarlama stratejilerini güçlendirmektedir. Plasebo etkisi, tüketicilere sunulan mal veya hizmetlerin algılanan değerini artırarak satın alma eğilimini tetikleyen bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır. Bu etki, özellikle tanıtım faaliyetlerinin planlanması aşamasında işletmelerin faydalandığı önemli bir unsurdur. Bu çalışmanın amacı, tutundurma faaliyetleri ve plasebo etkisinin tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma kapsamında, tutundurma faaliyetlerinin plasebo etkisi; menşe ülke etkisi, kıtlık kavramı, satış geliştirme faaliyetleri, ürün ambalajı, dijital pazarlama ve sosyal medya çalışmaları gibi çeşitli açılardan ele alınmıştır. Çalışmanın veri seti, çevrimiçi anket yöntemi ile 429 katılımcıdan toplanmış olup, hipotezler SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ölçek ortalamaları, Ligid model analizi ve korelasyon testleri gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, plasebo etkisinin tüketicilerin satın alma niyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, tutundurma faaliyetlerinin etkili bir şekilde kullanılması durumunda, tüketicilerin algılarında olumlu değişiklikler yaratılarak satın alma kararlarının yönlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, işletmelerin pazarlama stratejilerini geliştirirken plasebo etkisini dikkate almaları gerektiğini vurgulamaktadır.