(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, Amasya ilinde faaliyet gösteren kadın girişimci kooperatiflerinin pazarlama stratejilerini belirleyerek, pazarlama süreçlerindeki problemleri tespit etmek ve bu süreçleri iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Amasya ilinde toplam 13 kadın girişimci kooperatifinden fesih kararı alan iki kooperatif hariç, 11 kooperatifin başkanları veya üst düzey yöneticileri ile mülakatlar yapılmıştır. Kooperatiflerin faaliyet alanları arasında sebze meyve kurutma, dokuma ve yöresel ürün üretimi bulunmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre kadın girişimci kooperatiflerinin çoğunluğu pazarlama ve markalaşma süreçlerinde yeterli bilgi ve kaynaklara sahip değildir. Pazarlama faaliyetleri genellikle belediyenin sağladığı pazar yerlerinde sınırlı kalmakta, sosyal medya kullanımı ve reklam bütçeleri ise oldukça sınırlı düzeyde kalmaktadır. Bununla beraber kooperatifler, fiyatlandırma stratejilerinde maliyet üzerine belirli oranlarda kar ekleyerek rekabetçi fiyatlar oluşturmaya çalışmaktadır. Tüm bunlarla beraber en büyük zorluklar arasında finansal yetersizlikler, eğitim eksiklikleri, pazarlama bilgi ve deneyiminin olmaması ve dağıtım kanallarının etkin kullanılamaması yer almaktadır. Araştırmanın bulguları, kooperatiflerin pazarlama süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara yönelik öneriler sunmakta ve kadın girişimci kooperatiflerinin daha etkin pazarlama stratejileri geliştirebilmeleri için eğitim ve destek programlarına ihtiyaç duyduklarını ortaya koymaktadır. Bu çerçevede kooperatiflerin pazarlama süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar arasında finansal yetersizlikler, eğitim eksiklikleri, pazarlama bilgi ve deneyiminin olmaması, dağıtım kanallarının etkin kullanılamaması ve reklam faaliyetlerinin yetersizliği yer almaktadır. Mülakatlar sonucunda, kooperatiflerin ürün geliştirme ve fiyatlandırma stratejilerinde çeşitli yöntemler kullandıkları ancak genellikle maliyet temelli fiyatlandırma stratejilerine başvurdukları görülmüştür. Özellikle e-ticaret platformlarına erişim, reklam ve tanıtım faaliyetlerinde desteklenmeleri, pazarlama eğitimlerinin düzenli olarak verilmesi ve devlet tarafından sağlanan hibelerin artırılması önerilmektedir. Bununla beraber kooperatiflerin kendi aralarında işbirliği yaparak ortak pazarlama stratejileri geliştirmeleri ve kolektif satış kanalları oluşturmaları gerektiği belirtilmiştir.