(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Yaşamın her alanında hızla gelişim gösteren ve tüketim toplumu olma yolunda ilerleyen dünyada, bireylerin mevcut kaynakları idareli kullanmaları oldukça önemlidir. Çünkü bireyler kaynakları sürdürülebilir bir şekilde tüketirlerse hem temel gereksinimlerini mevcut kaynaklara zarar vermeden karşılarlar hem de gelecek nesillerin kaynaklarının korunmasına katkıda bulunurlar. Kaynakların sürdürülebilir tüketimi bakımından toplum içerisinde en etkili role sahip birim olan aile ise konutlarda kaynakları oldukça yoğun bir şekilde tüketmektedir. Özellikle gelecek nesillerin yetiştirilmesinde son derece önemli rol ve sorumluluk üstlendiği dikkate alındığında ailelerin sürdürülebilir tüketim davranışlarının incelenmesi son derece önem arz etmektedir. Ailelerin sürdürülebilir tüketim davranışlarını belirlemek amacıyla planlanan bu çalışma Ankara ilinin Çankaya, Keçiören ve Sincan ilçelerinde ikamet eden 995 birey ile birlikte yürütülmüştür. Çalışmada bireylerin sürdürülebilir tüketim davranışlarını ölçmek amacıyla Doğan, Bulut ve Kökalan Çımrın (2015) tarafından geliştirilen ve 17 maddeden oluşan “Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Scheffe ve t testleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise ailelerin sürdürülebilir tüketim davranışları ile öğrenim düzeyi, yaş, gelir düzeyi, cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular literatür içerisinde yer alan çalışmalar çerçevesinde tartışılmış ve ailelere, kurum ve kuruluşlara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.