(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İnsan kaynağının görevlerini ortaya çıkabilecek tüm olumsuzlukların farkında olmasına rağmen ileri bir tarihe ertelemesi ile ortaya çıkan işyeri prokrastinasyonu; üretkenlik ve hizmet kalitesini olumsuz etkileyerek genel örgütsel performansı düşürdüğü için hizmet sektörü başta olmak üzere tüm sektörler için önemli bir sorundur. Bu bağlamda işyeri prokrastinasyonuna katkıda bulunan faktörleri tanımak ve anlamak, bununla mücadele etmek için etkili stratejiler geliştirmek için çok önemlidir. Bu noktadan hareketle hazırlanan araştırmanın amacı zaman tuzaklarının işyeri prokrastinasyonuna etkisinde psikolojik sermayenin düzenleyici rolünün belirlenmesidir. Araştırmaya İstanbul genelinde hizmet sektöründe çalışan 396 kişi dahil edilmiştir. Verilerin analizi için SPSS 26.00 ve Smart PLS 4 kullanılmış, araştırma hipotezlerinin sınanması için yapısal eşitlik modellemesi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre zaman tuzakları işyeri prokrastinasyonunu artırırken; iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut ve öz yeterlilikten oluşan psikolojik sermaye faktörlerinin tümü işyeri prokrastinasyonunu azaltmaktadır. Düzenleyici rol için yapılan analiz sonuçlarına göre zaman tuzaklarının işyeri prokrastinasyonuna etkisinde iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut ve öz yeterlilikten oluşan psikolojik sermaye faktörlerinin tümünün düzenleyici rolü bulunmaktadır. Buna göre psikolojik sermaye, zaman tuzaklarının işyeri prokrastinasyonu üzerindeki etkisini azaltmaktadır. Zaman tuzaklarının işyeri prokrastinasyonu üzerindeki etkisini azaltmak için stratejik bir müdahale olarak iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut ve öz yeterlilikten oluşan psikolojik sermayenin geliştirilmesinin önemli rolü bulunmakta ve daha üretken ve bağlı bir işgücünü teşvik etmek için bu psikolojik kaynakları geliştirmeyi amaçlayan hedefli örgütsel ve bireysel düzeyde stratejiler geliştirilmelidir.