(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Birliği’ne katılım süreçleri dolayısıyla genişleme ülkeleri olarak bilinmektedir. Batı Balkan ülkelerinin şu anda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na entegre ettiği Yeşil Mutabakatın amacı, ülkeleri geleneksel bir ekonomik modelden sürdürülebilir bir modele dönüştürmektir. Çalışmanın amacı, çok kriterli karar alma tekniklerini kullanarak Batı Balkan ülkeleri, Türkiye ve ortalama Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı kriterlerine ilişkin görüşlerini araştırmaktır. Çalışmada kullanılan veriler 2020 yılına ait olup, ülkelerin 10 kritere göre performanslarından oluşmaktadır. Kriterler CRITIC yöntemi kullanılarak ağırlıklandırılmıştır. Ülkelerin tutumları TODIM yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre, Avrupa Birliği ortalamasından daha yüksek değere sahip en başarılı üç ülke Karadağ, Bosna-Hersek ve Arnavutluk’tur.