(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İstihdam ve ekonomik büyüme bir ülke ekonomisinde politikalara yön veren iki önemli makroekonomik değişkendir. İktisat literatüründe üretilen mal ve hizmet miktarındaki kişi başına veya toplamda meydana gelen artışı ifade eden ekonomik büyüme ve üretimde işgücünün kullanılmasını ifade eden istihdam arasında önemli ilişki bulunmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada istihdam ve ekonomik büyüme ilişkisi bölgesel düzeyde incelenmektedir. Çalışmanın amacı, 2004-2022 döneminde Türkiye’de Düzey 2 bölgelerinde istihdam ve ekonomik büyüme ilişkisini panel Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) ve Emirmahmutoğlu & Köse nedensellik analizi ile incelemektir. Çalışmadan elde edilen bulgular, uzun dönemde Düzey 2 kapsamında yer alan 26 bölgenin tamamında istihdamın ekonomik büyümeyi artırdığını ortaya koymaktadır. Diğer taraftan kısa dönemde yalnızca Düzey 2 kapsamında yer alan TR10, TR21, TR31, TR41, TR42, TR51, TR61 olmak üzere 7 bölgede istihdamın ekonomik büyümeyi artırdığı tespit edilmiştir. Bu bölgelerin ise diğer bölgelere kıyasla daha gelişmiş ve sanayileşmiş bölgeler olduğu dikkat çekmektedir. Nedensellik analizinden elde edilen bulgular ise Düzey 2 bölgelerinde istihdam ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bulgulardan hareketle istihdam ve ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Dolayısıyla ülke içerisinde ekonomik faaliyetlerin dağılımında görülen bölgesel farklılıkların azaltılabilmesi, fırsat eşitliği sağlanabilmesi için az gelişmiş bölgelerde istihdam olanaklarının arttırılması ve bölgesel kalkınmanın teşvik edilmesine yönelik politikaların hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.