(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, hizmetkâr liderliğin işe angaje olma üzerindeki etkisini incelemektir. Bu bağlamda liderlik tarzlarının çalışan tutumları üzerindeki etkilerini anlamak ve daha olumlu bir iş ortamı oluşturmak için stratejilerin belirlenmesi ve sonuçlar çıkarılması amaçlanmaktadır. Eğitim sektörü çalışanlarından anket yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırma neticesinde toplanan verilerin analizleri SmartPLS programı kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek için de korelasyon analizinden faydalanılmış olup ayrışma geçerliliğini doğrulamak için de çapraz faktör yüklerine bakılmıştır. Ayrıca (PLS-SEM) analizi ve en küçük kareler yöntemi ile yapısal eşitlik modellemesine de bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; hizmetkâr liderliğin, işe angaje olma ve angaje olmanın alt boyutları arasında yer alan dinçlik, adanmışlık ve özümseme üzerinde anlamlı ve pozitif bir ilişkinin bulunduğu görülmüştür. Buradan hareketle, hizmetkâr liderlik tarzının iş yeri dinamiklerini nasıl etkilediği ve bu liderlik tarzının motive edici bir çalışma ortamı oluşturmada önemli bir unsur olduğu ortaya konulmuştur