(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Dijitalleşme ve yapay zekâ, günümüz iş dünyasında giderek daha önemli hale gelmektedir. Sigorta sektörü gibi risk yönetimi ve finansal hizmetlerin yoğun olduğu alanlarda, bu teknolojilerin potansiyeli büyüktür. Dijitalleşme, işletmelerin faaliyetlerini dijital teknolojiler aracılığıyla dönüştürdüğü bir süreçtir ve yapay zekâ, bilgisayarların insan benzeri zekâ ve öğrenme yetenekleri sergilemesini sağlayan bir teknolojidir. Bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, işletmelerin çalışanlarının yapay zekâ ve dijitalleşme konularında bilgi ve yeteneklerini geliştirmesi gerekmektedir. Araştırma, Türkiye genelinde sigorta sektöründe faaliyet gösteren 380 çalışan üzerinde yapılmıştır. Veriler anket tekniği kullanılarak toplanmıştır ve analizler t testi, ANOVA analizi, yapısal eşitlik modeli ve korelasyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, çalışanların yapay zekâ algısı üzerinde cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, yaş ve sektördeki tecrübeleri gibi demografik özelliklerin etkisi ve yapay zekâ algısının çalışan performansına etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sigorta sektöründe dijitalleşme ve yapay zekâ uygulamalarının çalışan performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, sigorta şirketlerinin dijital dönüşüm süreçlerinde çalışanların bilgi ve yeteneklerini geliştirmelerinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Araştırma, sigorta sektöründe dijitalleşme ve yapay zekâ uygulamalarının daha fazla yaygınlaşması ve çalışanların bu teknolojilere uyum sağlaması için önemli bir katkı sağlamaktadır.