(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Daha önce başkası tarafından giyilen veya satın alınan ancak kullanılmayan bir giysiyi, elektronik eşyayı, mobilyayı veya herhangi bir ürünü yeniden kullanmak anlamına gelen ikinci el alışveriş kavramı, bugün karbon ayak izi tartışmalarının yaşandığı sosyal pazarlama ortamında alışveriş alışkanlıklarını değiştirme potansiyeli taşıyan önemli bir oluşum niteliğindedir. Bu oluşumu destekleyen ve toplumsal pazarlama bakış açısıyla hareket eden pek çok işletme, kalıplaşmış ön yargıların ötesine geçerek, ikinci el ürün satın almanın popüler bir trend haline gelmesi için büyük çaba göstermektedir. Kullanıcıların güvenli bir şekilde ikinci el alışveriş yapmasına imkân sunan birçok online alışveriş sitesi de kullanılmış ürün algısını değiştirmeye ve toplum üzerinde olumlu bir bakış açısı geliştirmeye yönelik önemli fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte her geçen gün büyüyen ve önemli satış platformları arasında yer almaya başlayan online ikinci el alışveriş siteleri; çevreye duyarlı olma, maliyet avantajı sağlama, iç müşteriler için çalışma koşullarında esneklik yaratma gibi avantajları sayesinde geçmişe kıyasla bugün çok daha fazla kullanıcının ilgisini çekmektedir. Yapılan bu çalışmanın amacı; online ikinci el alışveriş sitelerinden alışveriş yapan tüketicilerin deneyimlerini anlamak ve tüketim motivasyonlarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda yüksek öğretim öğrencileri üzerinde bir saha araştırması gerçekleştirilecek ve elde edilen bulgular yorumlanacaktır. Yapılacak çalışma sosyal pazarlama anlayışını vurgulamak açısından önem arz etmektedir.