(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, iletişim fakültesi öğrencilerinin kişiler arası iletişim yetkinliklerini çeşitli değişkenler ile irdeleyerek ortaya koymaktır. Çalışma nicel desende tarama modelinde planlanmıştır. Gazi Üniversitesi Etik Kurul Komisyonundan onay alınmıştır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma 410 kız, 410 erkek olmak üzere toplam 820 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Veri toplama araçları olarak genel bilgi formu ve Kişilerarası İletişim Yatkınlığı Envanteri kullanılmıştır. Kişilerarası iletişim yeterliklerinin dört faktörlü yapısını (dinleme becerisi, sosyal rahatlama becerisi, empati becerisi, kendini ifade etme becerisi) belirlemek için araştırmacı Kişilerarası İletişim Yeterlilik Envanteri’ni (ICCI) uygulamıştır. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Bu araştırmada Cronbanch Alfa değeri 0.81’dir. Elde edilen sonuçlar, cinsiyet, anne baba birliktelik, aile yapısının çekirdek veya geleneksel olup olmaması, sosyo ekonomik düzey, sosyal destek alma düzeyi ve kardeş sayısı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılığa ulaşılamamıştır. Aile yapısını tanımlamada sosyal rahatlık becerisi boyutu, empati becerisi boyutu ve kişilerarası iletişim yetkinliklerinde anlamlı farklılık çıkmıştır.