(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, 2000-2021 yılları arasında AB ülkelerinde iklim değişikliğinin azaltılmasında çevre politikası katılığının rolünü ve nedensel belirleyicilerini araştırmaktadır. Çalışmada, panel kantil regresyon modeli kullanarak, karbon emisyonları, doğrudan yabancı yatırım ve ekonomik büyüme, yeşil teknoloji yayılımı gibi temel değişkenlerin iklim değişikliği azaltma çabaları üzerindeki etkilerini analiz edilmektedir. Çalışmanın bulguları tüm faktörlerin farklı kantiller üzerinde heterojen etkisini ortaya koymaktadır; çevre politikası katılık endeksinin daha yüksek kantil seviyelerinde iklim değişikliğinin azaltılması üzerinde daha güçlü bir pozitif etki göstermektedir. Ekonomik büyüme, yeşil teknoloji yayılımı ve doğrudan yabancı yatırım doğrusal olmayan etkiler sergilerken, karbon emisyonları daha yüksek azaltma sonuçlarına sahip kantillerde daha önemli bir rol oynamaktadır. İklim değişikliğinin azaltılması, çevre politikası sıkılık endeksinin ve bu belirleyiciler arasındaki uzun vadeli eşbütünleşmenin varlığı ve Granger nedenselliği, uyarlanabilir politika stratejilerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Ayrıca bulgular, iklim değişikliğinin azaltılması ile çevre politikası katılık endeksi arasında sürdürülebilir bir ilişki olduğunu göstermekte ve politika yapıcıların iklim değişikliğiyle etkili bir mücadele için yeşil teknolojilerin ve enerji kaynaklarının geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlayan önlem ve stratejileri incelemesinin önemini vurgulamaktadır.