(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Çalışmada Türkiye Varlık Fonu’ndaki (TVF) şirketlerin 2017-2021 yılları arasında yayınladıkları sürdürülebilirlik, entegre ve faaliyet raporlarında yer verdikleri Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH)’ne ilişkin bilgilerin incelenerek TVF’nin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında 4’ü Enerji sektöründe, 6’sı Finansal Hizmetler sektöründe, 3’ü Madencilik ve Demir-Çelik sektöründe, 3’ü Tarım ve Gıda sektöründe, 3’ü Teknoloji ve Telekom sektörü ve 3’ü Ulaştırma ve Lojistik sektöründen olmak üzere toplam 22 firmanın 5 yıllık verileri betimleyici içerik ve frekans analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu çerçevede beş yıl toplamında incelenen 95 rapordan elde edilen sonuçlara göre şirketlerin %37,5 ile en çok faaliyet raporlarında SKH’ye yer verdikleri belirlenmiştir. Raporlarda SKH’lere en çok yer veren “Teknoloji ve Telekom” ile “Finansal Hizmetler” sektörleridir. Tüm sektörler bazında en çok açıklanan SKH göstergeleri “SKH 5 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “SKH 9 Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” olduğu bulunmuştur. “SKH 14 Sudaki Yaşam” ve “SKH 6 Temiz Su ve Sanitasyon” en az açıklanan göstergelerdir.