(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, işletmelerin dijital olgunluk seviyelerinin işyerindeki çalışan bağlılığı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye’de ve dünyada öncü bir beyaz eşya üreticisi firma, “vaka” olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada sadece ikincil veriler ve veriler firmanın yıllık faaliyet raporlarından toplanmıştır. 2010-2022 yılları arasında gerçekleşen dijitalleşme ve çalışan bağlılığı verileri incelenmiştir. Araştırmada, dijital olgunluk seviyesini belirlemek için Valcon’un Digital Maturity Assessment isimli dijital olgunluk değerlendirmesi kullanılmıştır. Veri analizi bölümü iki kısımdan oluşmuştur. İlk kısımda firmanın “Dijital Olgunluk Seviyesi” ve “Çalışan Bağlılığı” trend analizleri yapılmıştır. İkinci kısımda ise korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, vaka olarak incelenen firmanın dijital dönüşüm yolculuğunda önemli adımlar attığını göstermiştir. Dijitalleşme ve otomasyon yatırımları, RPA çalışmaları, dijital üretim bakım modülü kullanıcı sayısı, dijital eğitim katılımcı sayısı, e-ticaret ve CRM satış cirosu ile Ar-Ge harcamaları verilerinde gözlemlenen sürekli artışlar, firmanın dijitalleşmeye verdiği önemi ve bu alandaki ilerlemeyi açıkça ortaya koymuştur. Regresyon analiz sonuçları da dijitalleşme göstergelerinin her birinin çalışan bağlılığı üzerinde pozitif ve anlamlı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, dijitalleşmenin çalışan bağlılığı üzerindeki olumlu etkilerini desteklemiştir. Dijital araçların ve teknolojilerin etkin kullanımı, çalışanların bilgiye erişimini artırmakta ve iş birliği ve iletişim süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Böylece çalışanların birbirleriyle ve organizasyonla olan ilişkileri güçlenmekte ve örgütsel bağlılıkları artmaktadır.