(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Markalar, sosyal medya hesapları aracılığıyla elde ettikleri takipçiler, beğeniler ve yorumlar sayesinde sosyal medyanın bir parçasına dönüşmüştür. Sosyal medya; eğlence, iletişim ve bilgi edinme gibi farklı amaçlarla kullanılan bir mecra olmanın yanı sıra, markalar için de tüketici kitlesi ile birebir etkileşim kurma imkanı sunan güçlü bir pazarlama kanalı haline gelmiştir. Bu araştırma, farklı sektörlerdeki markaların sosyal medya pazarlama aktivitelerinin (SMPA) tüketici algısı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Eskişehir’deki sosyal medya kullanıcılarıyla yüz yüze anket yapılmış ve elde edilen veriler, dağılım normal olmadığı için parametrik olmayan testler aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, SMPA boyutlarının (etkileşim, bilgisellik, kişiselleştirme, trend olma ve ağızdan ağza iletişim) tüketicilerin cinsiyetine, yaşına, gelir durumuna, eğitim düzeyine ve takip ettikleri sektörlere göre farklı etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle kadınların sosyal medya etkileşimlerine daha yüksek bir ilgi gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, genç tüketicilerin trend olan içeriklere ve kişiselleştirilmiş önerilere daha fazla ilgi duydukları gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, markaların bulundukları sektörü ve tüketicilerin kişisel özelliklerini dikkate alarak sosyal medya pazarlama stratejisi tasarlamaları önerilmektedir. Bu çalışma, sosyal medya pazarlamasının tüketici algısına etkileri üzerine önemli bulgular sunarak literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.