(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Türkiye’de 2000’li yılların başında kadın emeğini değerlendirme, kadın yoksulluğunu önleme ve kadınları güçlendirme amaçlarıyla başlayan kadın kooperatifleri hareketi ile günümüzde farklı türlerde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri kurulmuştur. İlerleyen yıllarda kadın kooperatifleri kendi aralarındaki iletişimi ve iş birliğini artırabilmek için 7 kadın kooperatifinin öncülüğünde Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği (SİMURG) hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada SİMURG kurucusu kooperatiflerin (n=7) kurum künyelerinin incelenmesi ve kurumsal iletişimin önemli araçlarından biri haline gelen yeni medya kullanımlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden vaka incelemesi tekniği ile yürütülmüş ve veri toplamak amacı ile doküman inceleme yöntemi kullanılarak kooperatiflerin Instagram hesapları, Facebook hesapları ve varsa web siteleri belirlenen ölçütlere göre betimsel analize tabii tutulmuştur. Araştırma bulgularına göre kadın kooperatiflerinin kurum künyelerinin (nerede, ne zaman kuruldukları, faaliyet alanları vb.) tespit edilebilmesi için birden çok arama yapılması gerektiği görülmüştür. Kooperatiflerin künyelerine tek bir web sitesi ya da sosyal medya hesabı üzerinden ulaşmak mümkün olmamaktadır. Öte yandan kadın kooperatiflerinin yeni medya araçlarından sosyal medyayı daha çok ürün/hizmet tanıtımı yapmak ve katılınan/düzenlenen etkinlikleri duyurmak amacıyla kullandıkları görülmüştür. Ek olarak sosyal medyayı yeterince aktif kullanmadıkları, paylaşım sayılarının düşük olduğu ve fotoğrafların estetik açıdan yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Örneklemdeki kooperatiflerden yalnızca ikisinin e-ticaret niteliğinde web sitesi bulunurken, diğerlerinin KEDV’in sosyal işletmesi (nahıl.com.tr) aracılığıyla ürünlerini sattıkları tespit edilmiştir.