(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırmanın amacı spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin ekonomi okuryazarlıklarının ve ekonomiyi takip sıklıklarının bazı demografik özellikler bakımından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma modelinde olup, ilişkisel tarama yöntemi ile hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini Iğdır üniversitesi spor bilimleri fakültesinde lisans düzeyinde öğrenim gören yaklaşık 650 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise spor bilimleri fakültesi bünyesindeki üç farklı öğretim programında öğrenim gören 147’si erkek (Xyaş= 23.36±.430) ve 99’u kadın (Xyaş= 22.03±.386) toplam 246 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler online bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Normallik koşulunun sağlanmış olması nedeniyle araştırmanın hipotezlerinin sınanması ve karşılaştırmaların yapılmasında parametrik testlerden Ki-Kare testi, Bağımsız Örneklemler t-testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda spor bilimleri öğrencilerinin cinsiyet, yaş, kişisel gelir, ekonomik olayları merak etme ve ekonomi dersi almış olma durumları ile ekonomiyi takip sıklıkları ve ekonomi okuryazarlık bilgisi arasında anlamlı düzeyde farkın olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre öğrencilerin gelirlerinin alternatif yollarla artırılması, kadın öğrencilere ekonomi okuryazarlık noktasında ilgilerini çekici bilgilendirmelerin ve eğitimlerin yapılması, akıllı telefonlarına ekonomi okuryazarlığı ile ilgili programları kurdurarak her gün bildirim almalarını sağlamak, yaşı 25 yaş altında olan öğrencilere yönelik daha fazla uygulamanın yapılması önerilebilir.