(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmada ABD Standard & Poor’s 500 (S&P 500) borsa endeksi ile İngiltere FTSE 100 (FTSE) endeksleri. arasındaki kısa ve uzun vadeli etkileşim 03.01.2005 ile 29.12.2023 tarihleri arasındaki günlük veriler üzerinde VAR modeli kurulup Johansen eşbütünleşme testi, Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) testi, Granger nedensellik testi ve Dalgacık uyum analizi teknikleri uygulanarak incelenmiştir. Johansen eşbütünleşme testi sonuçları ABD ve İngiltere borsa endeksleri arasında uzun vadeli bir denge ilişkisi bulunduğunu ancak bu ilişkinin güçlü olmadığını göstermiştir. VECM testi iki piyasa arasında kısa vadede güçlü bir ilişki olduğunu özellikle ABD borsa endeksindeki değişikliklerin İngiltere borsasını ters yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ABD ve İngiltere borsaları arasında nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Dalgacık Uyum Analizi sonuçları ABD ve İngiltere borsaları arasındaki uzun vadeli etkileşimin 32 ve üzeri periyotlarda zayıf olduğunu ancak kısa vadede özellikle 2 ile 8 periyot aralığında, güçlü dalgalanmalar bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. İki borsa arasında kısa vadede güçlü uzun vadede ise daha zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları ABD ve İngiltere borsaları arasında önemli ölçüde etkileşim olduğu ve bu etkileşimlerin zaman ve frekans boyutunda değiştiğini göstermektedir.